VCP maakt film over pijnpunten pensioenstelsel

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) heeft een film gemaakt over de pijnpunten in de pensioenonderhandelingen. De VCP zat aan tafel bij de pensioenonderhandelingen, die november vorig jaar stukliepen. “De film laat in heldere taal zien waardoor het overleg strandde en waarom ja zeggen in november geen optie was. Er liggen nog grote knelpunten om tot een goed, toekomstbestendig pensioenstelsel te komen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. De film behandelt voor de VCP belangrijke onderdelen van de pensioenonderhandelingen, zoals pensioenopbouw, rekenrente en doorsneepremie. 

Onverwachte tegenvallers
In de film wordt uitgelegd waar de pensioenonderhandelingen in de kern om draaien. “Stel dat je er over twintig jaar achter komt dat je niet met je kleinkinderen naar de dierentuin kunt omdat de hoogte van je pensioen onverwacht tegenvalt. Dit zou zomaar werkelijkheid kunnen worden als het kabinet vorig jaar zijn zin had gekregen. In de film leggen we haarfijn uit hoe dat zit”, zegt Ruud Stegers. Hij is als VCP-bestuurslid nauw betrokken bij de pensioendiscussie en tevens een van de makers van de film. “Na het stuklopen van de onderhandelingen kwam er veel kritiek op de bonden dat ze te star zouden zijn geweest. Wij laten juist zien dat die kritiek volkomen onterecht is. De voorstellen van het kabinet waren veel te vaag en vrijblijvend. Veel mensen zouden erop achteruit zijn gegaan.”

Goede afspraken
In de video gaat Stegers de dialoog aan met Jacqueline van Langeraad, die als pensioenwoordvoerder verbonden is aan de bij de VCP aangesloten vakbond CMHF. Stap voor stap leggen ze uit wat er nodig is voor een goed toekomstbestendig pensioencontract. “In de pensioendiscussie lijkt het al vaak alleen te gaan over AOW of over eerder stoppen met werken. Maar in werkelijkheid gaat het om veel meer dan dat. Het gaat om tientallen miljarden die we met z’n allen hebben opgebouwd. Als de pensioenopbouw zoals we die kennen, verdwijnt zonder goede compensatie, verdelen we een collectieve korting op ons pensioen die geschat wordt op 60 tot 100 miljard. Die dreigende verlaging van de pensioenen moet gecompenseerd worden en in de film leggen wij uit waarom.”

Geld voor later
VCP-voorzitter Nic van Holstein noemt de film een welkome aanvulling in de pensioendiscussie. “De onderhandelingen zijn vaak ingewikkeld, maar in de kern gaat het om de vraag hoeveel je later kunt uitgeven. Deze film maakt duidelijk waar de echte pijnpunten zitten. Het is goed dat iedereen hier kennis van kan nemen!”

Pensioencursus
Het idee voor de film ontstond na de landelijke actiedag op 18 maart. Stegers en Van Langeraad zouden toen op het Malieveld de nationale pensioencursus geven. Deze bijeenkomst werd op het laatste moment afgeblazen na de terreuraanslag in Utrecht. Daarop ontstond het idee van het materiaal een film te maken.

De film is hier bekijken.